11. september og angst

For præcis 11 år siden idag stod jeg nede i min lokale pizzabix og ventede på at min “husets pizza” skulle blive færdig. Det var eftermiddag og en af mine gode veninder var med mig. Fire dage forinden, d. 7 september, var jeg kommet tilbage fra USA, hvor jeg havde været med tre andre veninder, og jeg havde mødt en fantastisk newyorker jeg skulle over og besøge en måned senere. Der skulle derfor selvfølgelig overleveres historier til hende, jeg var sammen med. Vi havde ikke TV’et tændt derhjemme, men det havde pizzamanden, og han havde den indstillet på CNN, hvor en kvinde netop havde sagt, at et fly havde ramt WTC.

Jeg husker mit forsøg på at affeje det. Først med et: “Hvad er det for en film du ser?” dernæst med et “Det må være et af de der små cessna fly, der er ramt ind i tårnet, de dramatiserer det nok” og til sidst med et “Det kan simpelthen ikke passe”. Jeg ved ikke, hvor mange gange jeg sagde det sidste, men nok til at det blev hult og jeg måtte tage det ind, der viste sig for mine øjne.

Der er sket mange forfærdelige ting i verden både før og efter, som for eksempel tsunamien i december 2004, krigen mod “terror”, der har kostet tusinder af mennesker livet, jordskælv og oversvømmelser, hungersnød og borgerkrig. Og ind imellem føles det som om vi bare er “sitting ducks”, der er heldige når kuglerne hvisler forbi os.

Og for nogle bliver den tilstand kronisk: En chokerende oplevelse vælter ind over vores grænser og fjerner den naturlige fornemmelse af tryghed de fleste af os har i mere eller mindre grad – og så sætter angsten ind.

Hvad er angst?

Angst kan rette sig specifikt mod noget: Nogle mærker panikken sprede sig når de skal flyve. Andre oplever angsten mere diffus og ved ikke hvornår den sætter ind, og heller ikke hvad der trigger den. Nogle har en blanding af begge dele og kan på den måde undgå at sætte sig på en flyver, men oplever så angsten tage pludseligt fat i en anden situation.

Angst er en form for stivnet alarmberedskab, hvor hjernen ikke er i stand til at stoppe faresignalerne, der overvælder systemet, og de “normale” rationelle tanker forsvinder som dug for solen.

Angst dækker ofte over en grundlæggende frygt for at dø, for at være alene, for at blive glemt, for at miste, med andre ord: Alle de ting, der truer os i vores samhørighed og forbindelse med andre. Og det værste er, at angst kan være så invaliderende, at man netop ender med at isolere sig og dermed skaber grundlag for mere angst.

Heldigvis er der veje ud af angsten. Der er f.eks kognitiv terapi, hvor man arbejder meget konkret med symptomerne og det virker for en del. Men der er også nogle mennesker, der har brug for mere end “symptombehandlingen”, hvor det ikke virker at skulle trække vejret og sætte tal på en skala i forhold til sandsynligheden for at dét, man er angst omkring, sker. Nogle mennesker er ligeglade med om risikoen for at blive slået ihjel i et terrorangreb er så lille, at man statistisk set ikke kan måle det, for det er nok, at der er nogen, der bliver det. Og så skal der noget andet til.

Når jeg arbejder med angst, fokuserer jeg på angsten som en markør, der har noget vigtigt at fortælle om, hvordan vi egentlig går og har det inderst inde, og så tager jeg fat  i årsagen, som vi i fællesskab arbejder os igennem imens min klient får øje på sine ressourcer og udvikler dem til at blive stærke strategier. Det vil sige at jeg ikke symptombehandler, men i stedet arbejder med årsagen – det tager måske lidt længere tid, men chancen for at angsten bare får et nyt udtryk, er væsentligt mindre, når årsagen er væk.

Det er ikke raketvidenskab, men det virker.

Kærlig hilsen,

Christina

Reklamer

Om Christina Copty

psykoterapeut
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Hvad synes du? Skriv gerne en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s