A Perfect Match

Der var engang nogle onde stedsøstre, der forsøgte at presse fødderne ned i en lille glassko, men den passede ikke, medmindre de kappede en hæl eller klippede en tå – og selvfølgelig var det da unfair at de forsøgte at lyve (og skade sig selv) ned i en sko, der ikke var deres. Men helt ærligt, kan man fortænke dem i det? Gevinsten var et ægteskab med en prins, en mulighed for at komme væk fra den narcissistisk forstyrrede mor, samt rosenrød kærlighed i form af “de levede lykkeligt til deres dages ende”.

Jeg havde nok også kappet en hæl, klippet en tå, hvis jeg fik dén pakke i bytte.

I Danmark går ca. fire ud af ti kvinder, og hver femte mand, i for små sko, helt bogstaveligt, men hvor mange gør det i overført betydning?

I min klinik oplever jeg gang på gang mennesker, der lader sig nøjes med at stikke fødderne i et par sko, der enten er for små eller for store, som derefter kæmper en kamp for at fornægte at skoen ikke passer, fordi alternativet: Ikke at have en sko overhovedet, virker så skræmmende, at de ikke tør slippe den de har, selvom den ikke passer.

Med andre ord: Nogle gange lader vi os nøjes med at være i kæresteforhold eller et ægteskab, der ikke nærer os, og indimellem ikke kun mangler næring, men som rent faktisk er destruktivt for os. Vi kan lave alle mulige forklaringsmodeller og skabe en masse ambivalens i fornægtelsesprocessen, fordi det er nemmere end at skulle tage et sobert kig på os selv og tro på at det, vi mærker, faktisk er sådan vi har det.

Tvivler du på dig selv?

Hvis du kender til at være i et forhold, hvor du ikke rigtigt trives, hvor du ikke rigtigt føler dig glad, hvor du og din partner ikke kan finde ro til at skabe fælles drømme om fremtiden, fordi det ikke er sikkert, at der overhovedet er en fælles fremtid, så kender du sikkert også til at mærke tvivl og ambivalens.

Så kender du sikkert også til at sidde uløseligt fast i en vekslen mellem at være vred og utilfreds med din partner over at vedkommende ikke gør de, i dine øjne, helt simple ting, der skal til, for at du føler dig værdsat, til den anden side, hvor du stiller spørgsmålstegn ved om du overhovedet er berettiget til at have det som du har det, eller om det er dig, der er noget galt med, og at du bare skal lære at mærke/føle/tænke anderledes.

Så trænger du til en ordentlig rusketur – for det handler i bund og grund om, at du forsøger at presse foden ned i en sko, der ikke passer til dig og at din partner forsøger at presse sin fod ned i en sko, der ikke passer vedkommende heller. Med andre ord: Der er ikke noget galt med dig, og heller ikke noget galt med din partner, men der er noget grundlæggende, der ikke passer for jer to sammen, og det er givetvis her, brodden til utilfredsheden, følelsen af ikke at være elsket sådan helt ind i sjælen osv. stammer fra.

Måske er det mig, der er “for”…

Jeg kender det selv fra et forhold, hvor jeg var head over heels – no pun intended – forelsket i en mand, hvis grundlæggende værdier og holdninger var i direkte modstrid med mine egne. Jeg forsøgte at lave mig selv om, for jeg blev usikker på, om det var mig, der var noget galt med: Var jeg ‘for’ krævende, ‘for’ usikker, ‘for’ utryg, ‘for’ jaloux – alt i alt, var jeg bare helt og aldeles forkert på den?

Det gik der (indsæt passende bandeord) lang tid med. Jeg kæmpede skiftevis imellem at ville kæmpe ham til (min) fornuft, og til at dykke ned i sorg over, at jeg ikke selv var i stand til at blive “rigtig” på hans måde. Det var så opslidende og energikrævende, at jeg ikke kunne andet end at overleve i det, og jeg mistede min balance på en sådan måde, at jeg ikke vidste, hvad der var op og ned: Hvad der var okay, hvad der ikke var, hvad der var det rigtige for mig, og hvad der ikke var.

Indtil jeg trådte af karrussellen og istedet for at snurre rundt om mig selv, formåede at se på os i et andet perspektiv. Jeg indså, at jeg kunne bruge mange flere år på det her, hvis det skulle være, men det ville ikke blive anderledes, for i bund og grund er han som han er – hverken rigtig eller forkert – og jeg er som jeg er – hverken rigtig eller forkert – vi passede bare ikke sammen. Det var en blandet følelse at nå til den erkendelse: På den ene side, oplevede jeg en dyb sorg, for det blev tydeligt for mig, at jeg ikke kunne være sammen med denne mand, som jeg havde håbet og drømt om ville være The One, (når bare han liiiige klippede en tå, eller jeg snart fandt ud af, hvordan jeg skulle kappe min hæl), og samtidig en lettelse, fordi jeg kunne holde op med at kæmpe for at skabe en holdningsforandring, enten i mig eller ham, og det frigav så store mængder energi, at jeg fik lavet mere i mit liv på én dag end jeg havde nået på en måned i det forhold.

Kender du til det?

Sidder du fast i ambivalensen? Så er det måske på tide du ser på, hvilke ting du og din partner er uenige om: Er det basale livsværdier? Holdninger? Prioriteringer? Så er det måske også på tide du styrker dit selvværd (som givetvis har fået sig et knæk i kampen) og forholder dig til dig selv og hvad du gerne vil i dit liv, istedet for at kæmpe for at få en sko, der ikke passer til dig, til at passe på trods.

Og tro mig, det kan være befriende at gå i bare tæer indtil man finder den perfekte sko.

__________

Hvis du gerne vil have hjælp til at komme igennem din ambivalens og styrke dit selvværd, kan du kontakte mig på terapi@christinacopty.dk eller ringe til mig på 31662 993 for en session.

Du kan desuden melde dig til mit gratis arrangement d. 6 maj lige her, hvor jeg fortæller om Offer-Redder-Krænker trekanten, og hvordan man kommer fri af den.

Med ønsket om smukke påskedage,

Christina Copty

 

Reklamer

Om Christina Copty

psykoterapeut
Galleri | Dette indlæg blev udgivet i Parforhold og Ægteskab, Skilsmisse og Adskillelse og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Hvad synes du? Skriv gerne en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s