Er du overansvarlig eller grænseoverskridende?

Der sker en masse ting for mig i tiden, og det betyder at jeg ikke er på bloggen så regelmæssigt som jeg plejer. Jeg er blandt andet igang med at starte en ny klinik op med en kollega i et skønt, lille lejemål i en smuk, fredet ejendom i centrum af København, hvor vi åbner dørene i starten af januar 2012. Vi er begge spændte og glæder os til at skabe nogle dejlige, trygge rammer for jer, der besøger os. Samtidig er jeg igang med at udvikle en masse nye, spændende produkter, som jeg håber også du får glæde af. Jeg glæder mig i hvert fald til at præsentere dem for dig inden længe.

Men…på trods af al den virak, skal der alligevel lige falde et indlæg i denne uge.

Og i denne uge er jeg, som ofte før, optaget af ansvar, og hvordan vi ind imellem definerer os selv som overansvarlige – som har en lidt blødere kant og er lidt mere ovre i offerrollen – istedet for grænseoverskridende – som virker uempatisk, egoistisk og krænkende – i forhold til vores måde at være i vores parforhold på.

Jeg tænker især på de kvinder (som selvfølgelig ikke er dig!), der styrer deres mænd med hård hånd; dem, der synes de skal minde ham om, at ringe til sin mor på hendes fødselsdag, “fordi han ellers ikke selv husker det”. Dem, der synes at de skal bestemme hvad for noget tøj han skal have på, “fordi han ikke selv kan finde ud af det”. Dem, der synes at de skal fortælle ham, hvad han må sige og ikke sige, når hendes familie er på besøg, “for ellers siger han bare noget dumt.”

Jeg ved ikke med dig, men i mine ører kommer der en lille mislyd når jeg hører kvinder forklare, hvorfor de kastrerer deres mænd på den måde, for et er, at han glemmer sin mors fødselsdag, går med striber og tern samtidig og fortæller en sjofel historie til svigermor, noget andet er at han skal hånes og tales ned til på den måde, bare fordi han ikke, og det er her, det bliver rigtig interessant, lever OP til sin kvindes standarder og idealer. Som om hendes måde er den eneste acceptable måde. Måske er det sådan at det er mere “pænt” og mere socialt omgængeligt? Det kan være, men det gør det bestemt ikke mere rigtigt end hans måde at gøre, eller i nogle tilfælde, ikke gøre tingene på.

Disse kvinder kommer ofte med et lille smil, et træk på skulderen og undskyldningen “Det er nok bare fordi jeg er overansvarlig” når man spørger dem, hvad de har gang i – som om det så er fuldstændig i orden, faktisk lidt kært og lidt synd at hun er sådan – når hun i virkeligheden er grænseoverskridende og nedladende, og som sådan alt andet end en stakkel.

Jeg mener at vi er nødt til at til at tage ansvar for det, der er vores – og kun vores – i vores parforhold. Det vil sige: Hvis han glemmer sin mors fødselsdag år efter år, så må det være en sag mellem ham og sin mor. Hvis han gør noget, der er så pinligt at tæerne krummer sig i de smarte højhælede, må hun kigge sig selv efter i sømmene og se, hvor det er hun er holdt op med at holde sig indenfor sine egne grænser og er flydt over i ham, så hans “faux pas” bliver hendes.

Vi må tage vores personlige ansvar for, hvordan vi behandler hinanden, og huske på, at forskelle ikke er det samme som bedre eller værre – vurderingerne er kun en hæmsko for udviklingen af et godt, trygt og blomstrende kærlighedsforhold. Det er trods alt forskellene, der gør det interessant – medmindre vi selvfølgelig kun er forelskede i os selv og bruger den anden som accessory til selviscenesættelse. Men det er en anden historie…

Jeg ønsker dig en god uge.

Kærlig hilsen,

Christina

Reklamer

Om Christina Copty

psykoterapeut
Galleri | Dette indlæg blev udgivet i Parforhold og Ægteskab og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Hvad synes du? Skriv gerne en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s