“Dem, man elsker,

deler man sine hemmeligheder med”  -“Kathrine” i TV-serien Borgen

For mit personlige vedkommende er ærlighed og åbenhed de to vigtigste aspekter af et trygt parforhold. Men hvor meget skal man dele for at grænsen mellem åben ærlighed og privatsfæren ikke slingrer? Skal man dele alle sine tanker med sin partner? Skal man fortælle om sin inderste frygt? Sine dybeste (og derfor ofte skamfulde) hemmeligheder?

Sådan som spørgsmålene stilles, lyder det som om det rette svar er “nej, selvfølgelig ikke,” eller “Jo, man skal da så” – men afhænger det i virkeligheden ikke mere af, hvem de to parter er, og hvor deres personlige grænser går? Og om de passer sammen på det område?

Det mener jeg. Jeg mener ikke at det overhovedet er relevant at tale om, hvorvidt man skal være mere eller mindre insisterende på åbenhed og ærlighed, eller om det er andre værdier, der står forrest i parforholdsønskelisten, for der er ikke noget rigtigt eller forkert. Der er kun gode match eller dårlige match. Og det betyder at man er nødt til at forholde sig til hinanden på en måde, hvor man ikke forsøger at ændre sin partners måde at være i relation på, men derimod forholder sig til hvordan man SELV har det med sin partners værdier.

Det vil med andre ord sige, at hvis jeg har det sådan at åben ærlighed er de bærende elementer i et parforhold, og min partner synes det er stabilitet og en god omgangstone, der er vigtigst, kan der opstå nogle problemer, fordi jeg er ligeglad med omgangstone, hvis det går ud over ærligheden, og han er ligeglad med åbenheden, hvis det betyder at de medfører ustabilitet for ham.

Jeg kan dog ikke forvente at han skal lave sig om, og dele mine værdier med mig, og hvis jeg bliver ved med at insistere på at han skal være mere åben og ærlig og han, for sin del, bliver bange for at hans åbenhed og ærlighed medfører at han mister trygheden og i “værste” tilfælde mig, kan vi ende i en gordisk knude, hvor det eneste vi opnår er at gøre den anden forkert istedet for at tage vores egne behov så alvorligt at vi hver især må forholde os til dem og handle derefter.

Det er selvfølgelig svært at vælge et forhold fra pga. sådanne abstrakte værdier. Det er nemmere at forholde sig til mere konkrete ønsker som “Jeg vil have et barn, det vil han ikke” og derfra tage sit afsæt og sige farvel for at sige goddag til en mand, der gerne vil have et barn. Men det er ligeså vigtigt at være tro mod sig selv i de tilfælde hvor det er mere abstrakt, for hvis man ikke er det, kan man ende med at føle sig opslugt af misundelse, når vennerne får det, man selv går og drømmer om at have, og i værste tilfælde kan man begynde at føle at livet mister sin mening, så man synker ned i afmagten og håbløsheden, hvor man enten helt har opgivet ævred, eller går rundt i en venteposition, hvor man håber på, at partneren nok skal forandre sig, hvis bare man er ihærdig eller tålmodig nok.

Så ugens indspark: Hvis du føler at du ikke bliver mødt i dine værdier, er det på tide at holde op med at gøre din partner forkert og prøve at forandre ham/hende, og istedet sætte dig ned og kigge godt og grundigt på dine værdier. Spørg dig selv: Er mine værdier så vigtige at de giver mit liv indhold? Kan jeg gå på kompromis og stadig føle at jeg får noget ud af den tid jeg har? Eller er det på tide at se mig selv i øjnene, tage ansvar og slippe min partner fri, så vi begge kan få det, vi inderst inde ønsker os og som gør at vi kan danne mening og føle os glade i vores “nu.”

Hvis du har svært ved at mærke, hvad du har brug for, hvor dine grænser går, hvad dine værdier er, og har du brug for hjælp til at sortere i det og finde ud af, hvad der er vigtigst for dig, er du velkommen til at kontakte mig, enten per mail  terapi@christinacopty.dk eller på tlf 31662993 for en uforpligtende snak om, hvad jeg kan gøre for dig.

Kærlig hilsen,

Christina Copty

Reklamer

Om Christina Copty

psykoterapeut
Galleri | Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Hvad synes du? Skriv gerne en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s