Frihed vs. tosomhed

Parforhold er forhandling.

Men nogle gange går der hårdknude i forhandlingerne, fordi man ikke kan se eye to eye i forhold til grænser udadtil og hvor fri man har brug for at være, samtidig med at man gerne vil have den bonus der er i at have noget fast, så man ikke er så “fri” at man er alene.

Jeg er personligt et menneske, der sætter pris på tosomhed. Jeg vil hellere tosomheden end den ubegrænsede frihed. Men sådan er det ikke for alle – andre har det sådan at de ikke vil give afkald på en flig af deres frihed i tosomhedens navn, fordi de føler at det invaderer og fratager dem noget, der er så essentielt, at deres livskvalitet forringes i betydelig grad.

Hvis to sådanne mennesker finder sammen, er det svært at få det til at gå op i en højere enhed, fordi de to tilgange spiller sammen på en måde, så angsten forstærkes hos begge. Og jeg taler af bitter erfaring. Desværre.

Jeg havde engang en kæreste, som jeg var så forelsket i, at jeg følte det som om jeg havde fået himlen serveret på et sølvfad – men desværre viste det sig, at vi ikke kunne give os hen til et stabilt forhold, fordi vi er indrettet så forskelligt på lige præcis dette punkt. Jeg har brug for tosomheden i et forhold, for at føle mig tryg – og den form for tosomhed jeg taler om, er den, hvor der er klare grænser for, hvad man gør og ikke gør med andre mennesker af det modsatte køn, og jeg taler ikke kun om seksuelle grænser. Jeg har brug for at min partner ikke længere taler intimt privat med kvinder, han har været sammen med tidligere, og at han ikke opsøger nye kvinder, som han dyrker på tomandshånd, når han er i forhold til mig. Det handler om at jeg har en historie med mig, hvor svigt og mistillid har stået højt på dagsordenen og jeg har brug for nogle klare rammer, for at jeg kan føle mig tryg og derfra navigere ud i verden på en sikker måde.

For min ekskæreste var det anderledes. Hans personlige frihed og hans behov for at kunne tale med de mennesker han ville, mænd som kvinder, om det han ville, var større end hans behov for sin kærlighed til mig. Han følte sig begrænset og stækket når jeg fortalte ham om mine behov for tosomhed med klare grænser udadtil, for han mente, at jeg skulle stole så meget på ham, at jeg kunne sætte ham fri i verden og have tillid til at han vendte tilbage. Problemet var bare, at jo mere han insisterede på sin frihed, des mere savnede jeg at føle mig valgt til af ham, og til sidst måtte vi se hinanden i øjnene og erkende at vi ikke kunne forandre hinanden ved hjælp af overbevisning, forhandling og skænderier, og det fundament vi hver især havde brug for, for at føle os værdsatte og elskede, kunne vi ikke etablere sammen.

Hvordan navigerer du sammen med en partner, der forholder sig diametralt modsat dig til de grundlæggende elementer i parforholdet, som du ikke føler du kan give afkald på?

Reklamer

Om Christina Copty

psykoterapeut
Dette indlæg blev udgivet i Parforhold og Ægteskab, Skilsmisse og Adskillelse og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Hvad synes du? Skriv gerne en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s