Tilgivelse

I sidste indlæg var jeg inde på at ordet “undskyld” kun forløser, hvis det afsendes uden forbehold og modtages med tilgivelse.

Men hvad er tilgivelse egentlig for en størrelse? Er det efterhånden et religiøst levn i et samfund, hvor perfektion forventes? Eller er det stadig en relevant del af livet i en gruppe?Tilgivelse, i mine øjne, er stadig en smuk og svær del af det, at være menneske. Jeg tror det  blandt andet er et nødvendigt aspekt for at slippe den bitterhed, der ellers kan forpeste vores liv. Tilgivelse er nødvendig for mennesker, fordi vi er afhængige af at kunne tilgive uret begået mod os, så vi kan forblive i vigtige relationer, og ikke “forbruge” os igennem et liv af nye bekendtskaber. Tilgivelse skaber plads til udvikling, så der igen kan komme bevægelse i en ellers uløselig knude.

Tilgivelse i parforholdet

En af de handlinger, der for mange er svær at tilgive, er utroskab. Hvis vi oplever at vores partner har delt den intimitet, der ellers har været forbeholdt os, med en anden, kan det være som at sluge fuldvoksne kameler at komme over det svigt. Vi føler os ført bag lyset, bedraget, løjet for og kasseret, og vi udfritter og spekulerer over, hvordan det var med den anden: “Var han bedre i sengen?”, “Var hun frækkere?” osv. og den vrede og sorg over at tilliden og “renheden” i forholdet for altid er forandret betyder, at det er svært at tilgive den anden for at gøre noget, der i den grad rokker ved forholdets fundament og sårer så dybt.

Men hvis vi skal videre og give os selv en ny chance i vores forhold, kan vi ikke kontrollere og spærre vores partner inde bagefter, vi kan heller ikke skælde og smælde dem hele vejen til døden os skiller; det eneste der er at gøre for at hele, er at vælge at tilgive – Det er ikke let, og det kræver mod at stille sig ud på kanten og tilgive den anden i en sådan situation; Frygten for at den anden læser tilgivelsen som en nem måde at slippe for reelle konsekvenser af at være utro, kan forstærke frygten for at vedkommende er utro igen, og det er velsagtens de færreste mennesker, der kan tage sig selv alvorligt og leve med en partner, der kommer hjem mere end een gang og tilstår en affære. En anden grund til at det kræver mod, er at tilgivelse er en beslutning man skal stå ved, selv når det knager andre steder i forholdet. Det vil med andre ord sige, at man skal stå ved sin tilgivelse, selvom det næsten ligger på tungen at bringe svigtet på banen igen som en måde at retfærdiggøre sig selv på, når man senere selv gør noget, der sårer den anden.

Sig “pyt”!

Nogle gange gør vi ting i livet, vi ikke er stolte af. Vi flygter fra situationer istedet for at kæmpe i dem. Vi krænker andre mennesker, fordi vi føler os dybt sårede. Vi går fra et menneske, der elsker os, fordi vi selv holdt op med at elske. Vi kan også være så opfyldt af vrede, had, irritation og afsky for et menneske, der har såret os, at vi har kasseret dem, men stadig bruger æoner af energi og tid på at holde liv i historien og de negative følelser.

Det er en besværlig måde at være i sit liv på, fordi det gennemsyrer vores tanker og holder os fastlåste i fortidens fejltagelser. Tilgivelse spiller en rolle for at hele og komme igennem sådanne fastlåstheder. Vi skal ikke vente på at noget “går i glemmebogen”, eller vente på at noget mister sin følelsesmæssige brod, for tilgivelse er en aktiv stillingtagen. Det er en måde at anerkende, at vi alle begår store fejl, at vi kommer til at såre hinanden og at vi nogle gange dummer os gevaldigt, og selvom det gør pisseondt at være den, der er blevet forurettet, så gør det mere ondt at blive ved med at være vred og bitter.

Så selvom tilgivelse også er noget vi giver til andre, er det et vigtigt aspekt ved tilgivelsen, at den er en forløsning for os selv også, hvor vi slipper de negative tanker og følelser, og skaber plads til nyorientering, og rum til at fejle og udvikle os – både hvis vi vælger forholdet, eller hvis vi vælger at gå hver til sit.

Om Christina Copty

psykoterapeut
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Hvad synes du? Skriv gerne en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s