Ældre Mænd og Yngre Kvinder

For nogle uger siden skrev jeg et indlæg om ældre kvinder med yngre mænd, så nu er det vist på tide, at tage fat i forhold med omvendt fortegn; altså ældre mænd med yngre kvinder.

Noget af det, der ofte gør sig gældende når man undersøger holdninger til aldersforskelle i parforhold, er et fokus på det seksuelle aspekt. Det er som om det er svært at forestille sig, at et forhold kan trives på andre planer end det seksuelle, hvis der er en nævneværdig forskel i alder imellem de to.

Gamle Gris og Bimbo-Babe

Når en ældre mand finder sammen med en yngre kvinde, er det ikke ukendt at han skal stå skud for mærkatet ”Gamle Gris”, især hvis han samtidig er velhavende. Den yngre kvinde bliver set som hans trofæ og som afspejling af hans seksuelle virilitet. Kvinden slipper heller ikke for en vis stigmatisering, især hvis hun er tiltrækkende, hvor hun så står for skud for beskyldninger om, at hun prostituerer sig selv for at få fingrene i hans formue. Altså i begge tilfælde en seksualiseret fiksering.

Woody Allens forhold til Soon-Yi Previn, der er femogtredive år yngre end ham, skabte overskrifter, men det skyldtes givetvis også det faktum, at hun var Mia Farrows adoptivdatter. Da Michael Douglas giftede sig med den femogtyve år yngre Catherine Zeta-Jones var der ikke meget forargelse at finde, nok mere et par misundelige suk (jeg tilstår, at et af dem kom fra mig!), så spørgsmålet handler i bund og grund om, hvordan vi vurderer, hvad der er troværdigt. Og hvad der er troværdigt handler blandt andet om, hvordan folk ser ud, og om de matcher i deres udseende. Det vil med andre ord sige, at Catherine Zeta-Jones ikke kun er ene om at være smuk, men at hendes mand også er flot og eftertragtet. Det er troværdigt. Anderledes er det, når vi ser på Woody Allen, der, og ja, det er også min mening, ikke matcher sin kone. I dette tilfælde begynder spekulationer om deres intentioner med forholdet at melde sig, og de spænder vidt fra psykiske problemer (hos hende) til forestillinger om perversion (hos ham).

Men. Og det er et vigtigt ”men”. Generaliseringer er kun generaliseringer, forestillinger kun forestillinger og fordomme kun fordomme, så derfor er det ganske sikkert, at der er ligeså mange gode forhold blandt folk med stor aldersforskel, som der er mellem to mennesker, uden stor aldersforskel.

Modenhed versus Alder

Piger modnes hurtigere end drenge, og det er givetvis en af grundene til, at det er mere almindeligt at kvinder er sammen med mænd, der er ældre. Det betyder mere for et lykkeligt forhold, at man er på samme niveau rent modenhedsmæssigt end selve den konkrete alder. Men hvordan måler vi modenhed? Modenhed er en følelse, der opstår i samspillet med andre, hvor man mærker sig selv relationelt. Det kan være at man er sammen med én, der virker pjattet og useriøs, noget man kan vurdere, fordi man genkender det fra sig selv i en tidligere alder. Det kan også være, at man føler sig som et barn sammen med én, og man føler, at man skal arbejde hårdt, for ikke at virke dum. Begge er indikationer på modenhedsniveau, og det har betydning for, om forholdet er rummeligt for begge parter, eller om kritik og utilfredshed tegner billedet.

Selvfølgelig betyder kompatibilitet ikke at man skal matche i modenhed i alle sider af livet, ellers ville der givetvis ikke være ret mange kvinder, der var sammen med mænd, for ligegyldigt hvad, er prutter altså bare ikke særligt sjove efter man er fyldt syv – noget mænd, ligegyldigt hvor gamle de er, åbenbart ikke helt har gennemskuet.  

Et Par Ord om Venner og Familie

Når man introducerer en partner, hvor aldersforskellen er stor, kan man frygte at blive udstillet eller stigmatiseret. Blandt venner kan det være svært at introducere den nye partner, især hvis man kun har venner på sin egen alder. Forældrene kan have svært ved at acceptere et barn, der kommer hjem med en partner på deres alder. Det kan betyde, at der er et væsentligt pres på forholdet fra starten til at skulle forholde sig til sin og partnerens alder, også selvom man har forsvoret at ville blande alderen i forholdet.

I alle parforhold, alderen ikke taget i betragtning, gælder det dog, at man må forholde sig til sin partner først og fremmest og dernæst til andre. For alt andet lige, så forelsker vi os i hinanden, ikke hinandens alder.

Dette blev det sidste indlæg indtil august – Jeg ønsker dig en fabelagtig juli med gode oplevelser, og jeg glæder mig til at byde dig velkommen tilbage i august til flere spændende emner.

I mellemtiden er du velkommen til at sende mig en mail, hvis der er et emne, du gerne vil have, at jeg tager op. Husk også at du stadig kan nå at være med i konkurrencen om gratis hjælp til at blive en dårlig vane kvit.  

Kærlig sommerhilsen,

Christina Copty

Reklamer

Om Christina Copty

psykoterapeut
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Ældre Mænd og Yngre Kvinder

  1. Ja! Velskrevet og meget sandt!

  2. William Kern siger:

    Kan man skrive anonymt til dig, eller ved du, hvilken pc man skriver fra? Du virker som en klog og vidende kvinde, som også er gammel nok til at forstå modne mænd, og jeg kunne have lyst til at rejse et par spørgsmål overfor dig, men …. du forstår nok, at hvis man bliver kigget over skulderen, er man forsigtig …..
    Venlig hilsen William

Hvad synes du? Skriv gerne en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s