Ældre Kvinder og Yngre Mænd

I denne weekend er jeg igen i Jylland. Denne gang i Vejle, hvor jeg er opvokset. Min onkel og tante bor i det hus, jeg voksede op i med min mor, og det er altid nostalgisk og rart at komme tilbage, selvom både indretningen og hele husets indre arkitektur er forandret. Noget andet, der er forandret er forholdet til naboerne. Da jeg boede her, var naboerne fremmede, vi ikke havde noget med at gøre. Vi eksisterede side om side med hinanden igennem mange år, men vi var øer adskilt af enorme oceaner på den sociale front. Sådan er det ikke mere. Min onkel og tante har igennem deres år i Grejsdalen formået at etablere solide venskaber til naboer både til højre, venstre og overfor.

Jeg har mødt disse naboer til mange forskellige anledninger: fødselsdage, julefrokoster, og studenterfester. Det er naboer, der både er hjertevarme og åbne, og som er uovertrufne i deres evne til at have det sjovt. Noget andet, der også gør sig gældende i vid udstrækning blandt naboerne, er en klar tendens til at kvinderne er ældre end deres mænd, og min onkel og tante er ikke nogen undtagelse, med tante B, der er syv år ældre end onkel R.

En af nabokvinderne, der er gift med en mand, der er tre år yngre end hende, husker tydeligt hendes svigerfars skeptiske kommentar første gang hendes mand fortalte sine forældre, at han havde en kæreste, der var tre år ældre: ”Hun er jo gammel nok til at være din mor”, og selvom vi ved, at det er en fysisk umulighed, så var det en kommentar, der ikke kun var sårende (vi kan diskutere hvor gennemtænkt det var af kæresten at fortælle hende, hvad hans far havde sagt), men som også viser den gængse holdning til acceptabel aldersforskel, især overfor kvinder (En kvinde, der er sammen med en mand, der er tre år ældre, vil næppe blive mødt med kommentaren ”Han kunne være din far!”). Selvfølgelig var kommentaren også ment som en kritik af sønnens valg, men overordnet oplever mænd ikke samme fordømmelse som kvinder. I stedet bliver han ofte set som en mand, der har scoret en seksuelt moden kvinde, med tryk på ordet sex. Han føler sig ofte stolt over at kunne score en sådan, hvilket ikke er overraskende med det prædikat han får som en tyr, der kan tilfredsstille en kvinde, der ved hvad hun vil have i sengen.

Hollywood har i de seneste år gjort det moderne for kvinder at score yngre mænd med frontløberen Demi Moore, der fandt sammen med Ashton Kutchner. Men tendensen til at bruge ord som ”kuvøseguf” og ”sexlegetøj” om hendes valg, er der fortsat. Hun bliver set som en kvinde, der har nedlagt et uskyldigt bytte, der værgeløst bliver udnyttet af en udspekuleret cougar, og med de prædikater følger et pres til at skulle gøre ekstra meget ud af sig selv for at retfærdiggøre forholdet – American Pie introducerede os for begrebet MILF (Mothers I Like to Fuck), som netop handler om den liderlige drengedrøm om den sexede Mrs. Robinson typificerede kvinde, der forfører den unge, plukfriske dreng.

Virkelighedens kvinder, som kvinderne i mit gamle nabolag, kan tale med om hvor svært det nogle gange er, at skulle holde sig unge og friske for deres mænd, og hvor meget usikkerhed, der i løbet af deres forhold kan opstå, især når yngre kvinder lægger an på deres mænd. De kan føle sig truede, mindreværdige og gamle – det sidste især noget, der er svært at acceptere, i hvert fald for nogle kvinder.

For en måneds tid siden læste jeg en artikel om en bedstemor, der skulle have et barn med sit barnebarn. Det lød i mine ører helt skørt og jeg læste artiklen til ende: Barnebarnet opsøgte sin bedstemor efter moderen, der var blevet opgivet til adoption som baby, var død. De to, der aldrig havde kendt hinanden, følte sig tiltrukket af hinanden trods seksogfyrre års forskel, og har besluttet sig for at få et barn sammen igennem en rugemor. Vi kan diskutere hvor velovervejet det er i forhold til det barn, der kommer til verden i en familie hvor seksuelle grænser er overskredet, og vi kan have holdninger til det incestuøse aspekt af relationen, men ligegyldigt hvordan vi vælger at vurdere, psykoanalysere og diagnosticere dem, er det sikkert og vist, at disse to mennesker kun har øjne for hinanden og har valgt at skide højt og flot på alle konventioner ”in the name of love”. De oplever naturligvis også at folk ser på dem med fordømmende øjne når de kysser hinanden i offentligheden, men de gør det alligevel. En historie som denne er naturligvis helt ude i ekstremerne af, hvad der er gængs acceptabelt under de normer vi i dag lever under, men hvis vi ser bort fra de åbenlyst problematiske aspekter, så ender vi med en kvinde på 72 og en mand på 26, der mener de elsker hinanden, og som er villige til at risikere deres omdømme for den kærlighed.

Når vi vælger at være sammen med en partner, der er ældre eller yngre end os selv, vil der være nogen, der ser skævt til forholdet: Om det er en fremmed på gaden, der forarget fnyser og lader en bemærkning falde eller om det er far, der synes vi er ude i skoven, så må vi gøre op med os selv, om vi kan stå ved vores valg, eller om vi lader vores holdninger farve af andres fordomme. Hvis andres holdninger betyder meget for os, hænger det enten sammen med, at vi ikke stoler på vores eget følelsesliv, eller at vi ikke hviler i os selv. Når vi føler os sikre på vores valg, og beslutter os for at forblive i forholdet, er det især for kvinder vigtigt at gøre op med det seksualiserede prædikat og finde ro i, at vi er værdifulde med alt vi er, også vores alder.

Det var mine fem cents om emnet – Hvordan ser du på aldersforskelle i parforhold?

Reklamer

Om Christina Copty

psykoterapeut
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

11 svar til Ældre Kvinder og Yngre Mænd

 1. qolyehudi siger:

  Hej:o)

  Og tak for et interessant indlæg, der vel kun kan skabe debat;o).. Det bør det i hvert fald..

  Jeg må tilstå, at jeg på visse områder er stok-konservativ, som i med det sidste tilfælde.. Jeg vil på ingen måde kunne bifalde at barnebarn finder sammen med bedsteforælder, uanset hvad.. Det er muligt at jeg ville lade dem vælge selv og ikke blande mig i det (præcis hvordan jeg ville reagere, ved jeg ikke, da jeg aldrig har været i situationen).. Men skulle de spørge efter min accept, ville jeg ikke kunne give den.. Ikke fordi jeg ikke vil, men fordi jeg ikke kan..

  Bortset fra dette eksempel, så er jeg vidst ret åben overfor forhold mellem ældre kvinder og yngre mænd.. Hvis de kan sammen, så er der vel ikke så meget i det.. Jeg taler selv en del med en kvinde, som er knap fire år ældre end mig selv, men det hverken ses eller høres.. Min største bekymring går mere på, om vi vil få børn sammen, skulle der komme noget seriøst ud af det, da hun allerede er mor til to.. Og jeg vil rigtig gerne være far:o).. Men det er jo ikke alderen der skaber problemet (med mindre vi venter for lang tid, skulle der blive noget seriøst ud af det, og det er jo forholdene i alle forhold)..

  Måske ville jeg dog opmuntre til en hvis kritisk fornemmelse, skulle der være for mange år (hvor “for mange” afhænger af situationen).. F.eks. ville jeg nok mene, at en 22-årig fyr og en 65-årig yngre dame skulle overveje om det vitterligt var dem.. Som 22-årig har man ikke fundet sig selv, uanset hvor moden man så end er..

  Mja, et par tanker herfra:o)

  Mvh

  • Hej Qol Yehudi,
   Tak for din kommentar – og dine reflektioner over temaet. Jeg er et langt stykke enig med i, at “knajten” på 22 og damne på 65 nok ikke er det bedste match, men jeg er uenig i, at han ikke kan være moden, eller “have fundet sig selv”. Jeg tror dog at en aldersforskel i den størrelsesorden vil være svær at gebærde sig i, fordi man er forskellige steder i sit liv. En fyr på 22 er lige begyndt at snuse til voksenlivet og skabe grobund for det liv, han gerne vil have. En kvinde på 65 er ikke længere aktiv på arbejdsmarkedet og har overstået det pres, der kan være i netop tyverne og trediverne omkring karrierevalg, børn, familie osv.
   At være to så forskellige steder betyder ikke kun noget ift arbejde, men også til livsindstilling og “tempo” – noget, der er vigtigt at kunne enten matche i et parforhold, eller i hvert fald være ekstra opmærksom på.

   Og omkring hende du ser, så kan jeg godt forstå at der er noget biologi, der også begynder at fylde, og jeg synes det er dejligt at du gør dig nogle tanker om det uden at afskrive hende på den baggrund.

   • qolyehudi siger:

    Hej Christina:o)

    Og undskyld sen tilbagemelding, men jeg har været lidt travl på det sidste med eksamensskrivning/læsning og andre ting:o)..

    Naturligvis kan en 22-årig ung fyr være moden:o).. Og umiddelbart så er de fleste mænd (og kvinder:o) jeg møder i den alder, også ganske modne, men det er – som du siger det:o) – en fyr der kun lige er begyndt at snuse til voksenlivet.. Jeg tror ikke at der er mange på den alder, der vitterligt er modnet nok af et liv, til at kunne tilbyde en kvinde på 65 meget.. Men anyway, det sker jo heller ikke tit og der er ingen grund til at gøre så meget ud af et tænkt eksempel:o)

    Det er jo mere hele essensen, at hvad nu hvis man er i et forhold, som bare ikke bliver accepteret af omverdenen, som er problematikken her.. Hvad nu hvis to personer finder hinanden, som bare ikke “burde” finde hinanden og indleder et “skævt” forhold? Der er jo også eksempler på søskende der finder sammen, ligesom med barnebarnet og bedstemoderen, men der er der vel reelt tale om, at det er en biologisk omstændighed, der skaber modstanden mod forholdet?

    Mvh

   • Hej Qol Yehudi,
    Jeg tror du har fat i noge interessant ift “skæve forhold” og omverden. Selvfølgelig er der biologiske og psykologiske årsager til, at det ikke er særlig smart at indlede et forhold til sin søster. Men hvis vi nu igen lægger lidt afstand til de tænkte situationer og istedet holder os til de mindre ekstreme tilfælde af forhold imellem to, ikke-relaterede, med en større aldersspredning, så handler det i disse tilfælde i allerhøjeste grad om at kunne hvile i sit forhold, så man ikke lader andres (fordømmende) vurderinger blive udslagsgivende for, om man vælger hinanden eller ej. Hvis man ikke er istand til at leve sit eget liv uden at lade andre have indflydelse på hvad der er “rigtigt” og “forkert” ender man nemlig i en klemme, hvor man tvivler på sig selv, sine valg og sin kærlighed – ikke just nærende for et godt forhold.
    Kh,
    Christina

 2. Tine siger:

  Hejsa.
  Ja så kommer jeg oså lige med en kommentar her på falderebet:-). Jeg var selv af den overbevisning at mænd skulle være ældre end kvinden for at være med sådan udviklingsmæssigt. Men i dag er jeg sammen med en mand der er 4 1/2 år yngre en mig selv. Han er en skøn mand med dybte, og en kanon ven til mine 2 børn. Jeg er intet negativt oplevet omkring det, men tror det hænger sammen med at det er blevet et mere normalt billed i dagens danmark…( eller måske høre jeg dem bare ikke fordi jeg vælger at lukke ørene pga kærlighed.. )
  Har fundet ud af at kærlighed har ingen alder. Man kan elske selv om man er yngre eller ældre.. Det gælder jo i bund og grund om at vælge med hjertet.
  Selv om jeg dog godt kan følge kommentarene omkring bedstemor og barnebarn. Men igen de har selv valgt deres kærlighed og ikke blevet tvungen ud i noget..

  Tak for nogle gode emner..
  mvh:-)

  • Kære Tine,
   Hvor er det dejligt at høre, at du har fundet kærligheden igen, og at du har opdaget at kærligheden imellem jer ingen alder har. Jeg tror dog heller ikke at fire et halvt års forskel er ret meget når vi når ud over teenageårene, hvor to års forskel kan betyde alverden (hvem husker ikke at have et crush på Lækre Lars fra niende, da vi selv gik i syvende?? Jeg gør i hvert fald:-)

   Og selv tak – Jeg er glad for at du læser med.

   Kh,
   Christina

   • Rundtossen siger:

    Jeg ved godt jeg skriver længe efter ovenstående oplæg men jeg vil gerne fortælle lidt om min situation pt.
    Jeg har ALDRiG været tiltrukket af mænd yngre end mig selv trods mange unge mænd (typisk 8-10 år yngre mænd) har vist interesse for at indgå forhold med mig. Jeg har tvært imod ALTID kun været i forhold med mænd ældre end mig selv (1-12 år ældre mænd).
    MEN-pludselig kom en 22-årig fyr og overrumpledé mig – han har haft et ekstremt udfordrende liv med udefrakommende

   • Rundtossen siger:

    prøvelser og af den helt hårde slags.
    Fra første minut ved første møde følte vi begge at skæbnen havde ført os sammen. på daværende tidspunkt tænkte vi ikke at dér skulle være noget fysisk mellem os – men vi forstod hinanden helt og fuldt på alle områder. jeg har selv haft et hårdt liv og blevet moden længe før mine jævnaldrende men jeg er dybt overrasket over hans modenhed og visdom – som jeg virkelig mener han besidder. siden har dét fysiske også udviklet sig mellem os og dét er lige så fantastisk for os begge som alt dét andet vi har oplevet sammen på dét mentale plan.
    Men jeg føler mig rundtosset. Lukker jeg mine øjne og glemmer alt om alder – så er han dét smukkeste menneske jeg nogensinde har mødt – på alle områder – vi føler os ligeværdige og kan ikke mærke forskellen. Men når jeg åbner mine øjne ser jeg en 22-årig og kan slet ikke forholde mig til hvad jeg foretages mig

   • Rundtossen siger:

    Jeg har været nødt til at arbejde med mig selv gennem hele livet for at overleve gennem alle udfordringerne – jeg føler jeg hviler i mig selv mere end nogensinde men føler mig overrumplet af pludselig at være faldet pladask for en dér er 17 år yngre end mig selv. Vi bor i hvert sit lille landsbysamfund hvor man ikke har meget privatliv så vi går stille med dørene da dét er meget nyt og gerne vil nyde tiden alene i starten uden andres meninger. Vi har begge lidt fordomme ang. aldersforskellen men samtidig føles dét som dét bedste dér er sket os. Dog er jeg nok den dér har dét sværest ang. aldersforskellen. Jeg synes dét kan være svært at forholde sig til at være faldet for en dér er så meget yngre når jeg altid har afvist dét førhen – men samtidig er han alt jeg har drømt om – han har simpelthen sparket benene væk under mig med hans person – mentalt er han langt mere moden end dé mænd jeg tidligere har været i forhold med.
    jeg har ikke følelsen af at skulle være hans mor men kæreste! Han har hele tiden haft en følelse af ikke at høre til nogen steder da hans mentale del slet ikke stemmer overens med dét fysiske. Han siger at han aldrig havde troet at han skulle møde en person som forstår ham hele vejen igennem og som får ham til at føle sig hel og hvile i sig selv. Vi føler begge at nu giver alting her i livet mening – lige indtil vi tænker på kommende fælles begivenheder med familie, venner – hånd i hånd på gaden osv.
    Hvordan kan noget dér føles så rigtigt og fantastisk – alligevel forvirre SÅ meget at vi alligevel mangler mod… er dét et dårligt tegn?
    Jeg ved ikke om dér kommer svar på dette – men dét ville være interessant hvis dér gør 🙂

 3. Pingback: Ældre Mænd og Yngre Kvinder | Copty's Blog

 4. Kaere Rundtossen.

  Hvor lyder det dejligt at I har fundet hinanden og foeler den sjaelelige forbindelse imellem jer. Det lyder som om du foeler dig forstaaet paa en maade du ikke tidligere har, og at det samme gaelder for ham.

  Jeg forstaar dog godt de tanker du goer dig omkring aldersforskellen imellem jer, for vi lever i en verden, hvor der baade er nogle bestemte normer og en biologisk forskel der goer, at det kan vaere svaert at vaere banebryder og leve sit liv ud fra det, der goer os lykkelige. Jeg taenker at I vil moede noget modstand, noget kritik, nogle fordomme og forestillinger fra mennesker, der har svaert ved at se hvordan kaerlighed kan eksistere paa tvaers af alder, men samtidig mener jeg at det er vigtigere at vaere tro mod sig selv end det er at modellere sit liv ud fra andres maader at se livet paa. Det er trods alt dig, der skal leve dit liv og ikke en anden, og det er kun dig, der ved, hvordan dine foelelser foeles og ikke en anden, og hvis du kan maerke at du lige her, sammen med ham, har fundet en dybde og en ro du ikke tidligere har kendt, mener jeg at du maa holde fast i det, og leve ud fra dine egne vaerdier. Og her handler det ogsaa om, at DU maa goere op med dine egne fordomme og forestillinger om, hvad alder betyder i et kaerlighedsforhold, for maaske er det dine egne tanker, der opstiller de stoerste forhindringer naar du selv har lagt vaegt paa at dine kaerester skulle vaere aeldre end dig selv tidligere.

  Jeg oensker jer lykke og haaber kaerligheden faar plads til at blomstre i jeres liv – og tak fordi du ville dele din historie med mig.

  Kaerlig hilsen,
  Christina

Hvad synes du? Skriv gerne en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s