The Waiting Game

Sidste uges blogindlæg affødte en mail fra en kvinde, der gerne ville have mere “Dating Game” ud fra en lidt anden vinkel – nemlig den, hvor vi dater den samme over tid. Hun har set den samme mand i et halvt år på dating basis, med frynsegoder (blink blink), uden at det udvikler sig. Hun er efterhånden ved at være “godt brugt,” som hun udtrykker det, men har svært ved at se, hvad hun skal gøre.

Så ugens blogindlæg er på opfordring helliget:

The Waiting Game.

At date er selvfølgelig ikke kun noget man gør ”første gang”. Når man er gift, går man stadig på dates, og her handler det ikke om at mærke efter, om kemien stadig er der (medmindre man har krise og er ude i netop det ærinde). Det handler derimod om, at man forkæler hinanden, giver tid og investerer i sit parforhold; At man er opmærksom på sig selv og på sin partner, og sammen skaber nærvær, dybde og minder. Det er kærlighedsfuld dating med tryghed.

Den Svære Dating

Anderledes ser det ud, når man dater i tiden inden man forpligter sig til hinanden. Man kan føle sig usikker og i tvivl om, hvor man er på vej hen, om man skal investere mere af sig selv i den anden, og om det er tiden værd. Overvejelser, der især dukker op hvis man føler, at den anden ikke er det samme sted, som man selv er, og der er en ”tjekliste” af ting man gerne vil nå i sit liv, inden det bliver for sent – for kvinder er det ofte at få børn.

Når den ene savner en tilkendegivelse fra den anden om, at der er en fælles fremdrift i forholdet, og at de i det hele taget kan begynde at kalde det et forhold, så begynder tvivlen at indfinde sig. Den ene begynder at vente, imens den anden nyder den cocktail af frihed og nærhed, der er i at date. Hvis den ene, lad os for nemheds skyld kalde den en kvinde (selvom det ligeså godt kan være omvendt) italesætter sine behov og sine følelser, oplever hun at han går i hårdknude og trækker sig, måske bare en lille smule. Måske begynder der at gå længere tid imellem de dates, der førhen lå fordelt med en vis regelmæssighed. Hans daglige sms’er falder til et ugentligt minimum. Nogle gange er det blot en forskel fra et “kære” til et “hej”, men en forskel ikke desto mindre.

Den lille forskel i hans respons medfører at hendes usikkerhed stiger og hun bliver bange for at miste ham, så hun trækker sine behov og følelser i land igen. Så dater de videre, dog nu med to lidt mere forsigtige mennesker. Han er forsigtig, fordi han er bange for at hun skal misforstå hans signaler, så han holder igen med de kærlige ytringer, og hun er forsigtig, fordi hun frygter at skræmme ham væk, hvis hun fortæller ham, hvor meget hun faktisk føler for ham og savner ham, når de ikke er sammen. De behov de i starten søgte dækket igennem at date, har forandret sig, men ikke i samme retning.

”Det Følelsesmæssige Venteværelse”

Følelserne, der er forbundet med situationen, er oftest præget af ensomhed og kedsommelig venten. Når man ikke ved om man er købt eller solgt, foretager man en næsten automatisk omlægning af sit sociale liv, så det indrettes efter den anden parts tilgængelighed eller vaner: Hvis hun ved, at han plejer at ringe mandag aften, finder hun på undskyldninger overfor andre, så hun kan være hjemme mandag, hvis han nu skulle ringe. Hvis han ikke ringer, bliver hun skuffet. Hun føler sig lukket inde i sit hjem, og lukket ude af livfuldheden i sit sociale netværk. Hvis han ringer, bliver hun momentant glad, mandag aften er reddet.

Så selvom det på den ene side er utilfredsstillende at bruge liv på at vente, så er han jo også dejlig at være sammen med, og måske skal hun bare nyde det og give det tid, når han siger “jeg er ikke klar til at få en ny kæreste” eller varianten “Jeg har brug for at tid til at komme over min eks”, begge efterfulgt af et “..men jeg synes du er skøn og dejlig og det her er også svært for mig/jeg føler mig også splittet.”

Håbet – ven eller fjende?

Håbet er en fantastisk størrelse i vores liv. Igennem spiritualitet giver håbet os tillid til, at vi er, hvor vi skal være lige nu, med en meningsspiral, der giver os ro. Troen på forandring er håbets primus motor, og vi ved jo alle, at intet er statisk. Men hvad nu, hvis den forandring du venter på ikke indfinder sig? Så bliver håbet en hæmsko for dine egne behov, især hvis du i forvejen er i tvivl om dine behov er berettigede (“Måske presser jeg også for meget på”, “Hvis jeg nu bare kunne slappe lidt mere af, så sker der måske noget…”). Anbefaler jeg at du smider håbet ud ad vinduet? Nej, men jeg opfordrer dig til at realitetstjekke dit liv og stille det op mod dit håb: Giver det overhovedet mening at håbe i denne sammenhæng, eller er det et urealistisk projekt for dig lige netop i denne relation?

Hvad du kan gøre, hvis du sidder fast

Du kan selvfølgelig give ham et ultimatum, men husk at du skal være klar til at handle på det selv – ultimata har det med at være ultimata for både afsender og modtager! Du kan også begynde at lægge strategier og forsøge at manipulere med ham, men så skal du tøjle dig selv helt, ellers risikerer du at svinge voldsomt i dine egne udmeldinger, noget der hverken gavner dig eller ham. Personligt mener jeg, at du er nødt til at spørge ham, hvor han er henne lige nu, ikke hvor han forventer at ende. Eftersom det er ham, der vil mindst, er det også ham, der sætter rammerne. Det kan være svært at acceptere, men det er sådan det er, og du har så et valg om, hvordan du vil forholde dig til de rammer. Vil du give dig selv en skæringsdato med en liste af krav og behov, der skal være opfyldt, eller vil du acceptere at du ikke får dit behov for nærhed og for et fast forhold opfyldt og leve med det, eller vil du tage skridtet ud af den følelsesmæssige centrifuge du er i? Det er der du kan vælge, og der du skal rumme din egen ambivalens og finde dit svar, så dit liv bliver den cocktail, du bedst kan lide. Du skal se dit liv uafhængigt af ham og vurdere, hvad der bringer dig glæde – og stille dig selv det nemme spørgsmål, der nogle gange kræver et svar, der er svært at høre, nemlig spørgsmålet ”Er jeg glad i mit liv lige nu?”

Hvis du sidder fast i ubeslutsomheden og ønsker hjælp til afklaring i dit fastlåste forhold, så kig ind på http://www.christinacopty.dk hvor der i denne måned er et attraktivt tilbud til dig.

Reklamer

Om Christina Copty

psykoterapeut
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til The Waiting Game

  1. God opfølgning på sidste uges indlæg! Og dejlig velskrevet 🙂

  2. San Diego Dui siger:

    God opfølgning på sidste uges indlæg! Og dejlig velskrevet
    +1

Hvad synes du? Skriv gerne en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s