The Dating Game

Hvem har ikke prøvet at være på en date, der bare var så kikset, at minutterne føltes som timer og man allerede, da kaffen var bestilt, vidste at det her bare ikke ville være et hit? Jeg ved ikke med jer, men jeg har været på et par af den slags i forbindelse med et netdating eksperiment jeg foretog i midten af mine tyvere, da netdating endnu var i sin spæde, men voldsomt populære, start.

Der kom intet godt ud af den pose for mig, så jeg droppede projektet ret hurtigt og faldt tilbage på den mere gammeldags facon med øjenkontakt og smil – Jeg har nemmere ved at tiltrækkes gennem synsindtryk og særligt duft, end gennem skriftlige falbelader og opremsning af attributter… og sådan er vi faktisk slet ikke så forskellige endda, for om du er til netdating og dermed semi-blind dates, eller om du øjner en lækkerbisken igennem lokalet på vinbaren, så handler det om kemi i det fysiske møde – ikke just romantisk, men faktisk meget praktisk, fordi det bliver nemt at navigere og sortere, så vi ikke spilder æoner af tid på at rende rundt som hovedløse høns og haner, og date alle vi møder.

Legepladsen

Men hvad skal det egentlig til for, det der amerikanske dating halløj? Om du kun er til ”sexy time” som Borat, eller om du er på jagt efter den helt store kærlighed, så er det fælles for dating, at det handler om at se hinanden an, lige mærke efter og vurdere om dette menneske har potentiale til at dække det behov du søger dækket lige dér: Er han ligeså lækker ”i virkeligheden” som han var til den der fest, hvor du vist havde drukket lidt for mange bobler? Er hun kæk og sjov, sådan som hun lyder på mail? Vi tropper op med nogle forestillinger og forventninger, som enten brister eller bærer, og hvis de brister, er det ikke så alvorligt, for det er trods alt bare en date. En date er altså en slags voksenlegeplads, hvor vi deler gynge et stykke tid og finder ud af, om vi kan finde takten til en svimlende gyngetur eller ej, så vi enten kan lave en ny lege-aftale eller lade være.

”Dating in the Dark”

For tiden glider et reality show over skærmen på kanal 5, der hedder ”Dating in the Dark.” For de u-indviede går det i store træk ud på at tre kvinder og tre mænd mødes i et mørkelagt lokale, hvor de ikke kan se hinanden, men hvor vi, seerne, ser deres akavede møder igennem night vision kamera. Efter en triple ”blind” date, kan de personer, der har følt en vis form for tiltrækning, chatte med hinanden og mødes til endnu en date i mørket. Efter et vist antal dates får deltagerne mulighed for at beskue den ”udvalgte” i ti tavse sekunder igennem en glasvæg, hvorefter de hver især skal vælge, om de vil give hinanden en chance eller gå ud gennem hoveddøren uden at se sig tilbage og uden et farvel til den, som de i langt de fleste tilfælde både har kysset med og gramset på, altså før de så hinanden.

Love is Blind…really?

Programrækken bliver lanceret under overskriften ”Er kærlighed virkelig blind?” og selvom de fleste af os gerne vil være opmuntrende og fortælle veninde Bettina med det store mellemrum mellem fortænderne og den manglende hage, at det er sandheden, så er der en del der taler imod denne påstand, og det viser den forholdsvise store procentdel, der vælger at forlade villaen efter de ti tavse sekunder i lyset i ”Dating in the Dark” om. Du kan også spørge dig selv om du aldrig har set et par gå forbi på gaden og tænkt ”Hvad ind i hede hule helvede ser hun dog i ham?” eller en anden variant: ”Hvis hun kan score, så kan jeg fandme også!” Synet, om vi vil det eller ej, betyder altså en væsentlig del i vores udvælgelsesproces, noget netdating folket også kan tale med om (”jeg svarer kun hvis du vedhæfter billede”), og selvom det ikke lyder så godt at sige, at vi faktisk synes det med udseendet betyder noget, så er det sådan. Men er det egentlig så slemt?

Lækker Røv eller Store Patter?

Når vi står derude i den store verden og beskuer vores medmennesker, hvad er det så vi kigger efter for at vores libido aktiveres? For mig er det noget med tænder, kropsbygning og i særdeleshed duft. Jeg er helt skør med den rette duft. Han skal dufte af mandsmenneske, men på en helt speciel måde, hvis der skal være aktivitet andre steder end i mit elevatorblik. Jeg har en ven, der tænder på store, runde bagdele på slanke kvinder (jeg skulle hilse og sige, at det er svært at finde lige præcis den kombination på den samme kvinde, i hvert fald her i Danmark), og en anden veninde, der synes hendes mands hænder er noget af det mest sexede på planeten. Disse udvalgte fokuspunkter på den anden er nærmest hugget ud i sten i vores hjerner – og i denne forbindelse er diskussionen om, hvor præferencerne opstår irrelevant, men vigtigt er det at huske, at udseendet betyder noget, men hvad vi synes er lækkert, er forskelligt, og det er vel ikke mere odiøst end at sige, at man leder efter indre skønhed, for den er også er underlagt vores subjektive oplevelse af, hvad der er skønt.

Så langt så godt: Når vi nu har spottet vores personlige Mr. eller Ms. Hot Stuff skulle der gerne ske noget.

Det Første Indtryk – ”oh what to do, what to do, what to do?”

Psykologerne Eli J. Finkel og Paul W. Eastwick fra Northwestern University lavede i 2009 et forsøg, hvor de undersøgte hvordan vores følelser reagerer på vores kropslige bevægelser. De konkluderede, at vi generelt nærer varmere følelser for folk vi bevæger os hen imod, fordi vi føler os mere selvsikre, og dermed er mere venligt stemte overfor dem vi nærmer os – Det kan være en af forklaringerne på, at kvinder oftere takker nej til mænd end omvendt, fordi de ofte står stille og bliver ”tilnærmede” af mænd – så hvis du er mand og gerne vil hapse godten, skal du sørge for, at hun fysisk kommer hen til dig. Dette er ikke ensbetydende med, at du skal give hende ”kom-herhen”-pegefingeren, men i stedet må du være interessant nok til at hun kommer hen til dig af sig selv.

”En mand kommer ind på en bar med en præst og en and. Bartenderen kigger på dem og siger; ”Er det her en joke, eller hvad?”…”

”At være interessant nok” er diffust, og det er selvfølgelig fordi det er individuelt, hvad vi hver især tænder på, men humor er en ting, der oftest tager kegler. Mænd og kvinder bruger humor forskelligt, og for mænd gælder det, at de er mere tiltrukket af kvinder, der griner af deres humor end af kvinder, der leverer den ene vittige bemærkning efter den anden. Kvinder er også mere tilbøjelige til at synes om mænd, der er morsomme, fordi mænd med humor ofte udstråler mere selvtillid, som ud fra et evolutionspsykologisk perspektiv er en attribut, der vidner om hans evne til at passe på og beskytte. Dejligt at kønnene er indrettet med komplementære præferencer, så kan det da ikke gå helt galt.

70 % – 30 % Reglen

Hvordan det end er gået for sig, så er du nu nået dertil, hvor Lamselår er på krogen eller Mr Purrr-fect har haget sig fast, så nu skal der dates, skal der.

Når I er på jeres date, er det vigtigt at der er en nogenlunde 70-30 % fordeling af ”nu-taler-jeg-om-mig-men-vil-gerne-kommenteres-af-dig” tid. Der er lavet undersøgelser, der viser at dette er den ”gyldne dialog”, altså den oplevelse af, at samtalen kører som smurt, og samtalepartneren var nem at tale med. Det vil med andre ord sige, at vi, når vi fortæller om os selv, ikke skal overtage hele taletiden. Vi skal kunne veksle mellem at høre os selv tale om os, og invitere den anden til at bidrage med kommentarer på en sådan måde, at det bliver hen i retning af den ovennævnte procentfordeling – og så skal vi huske at give samme opmærksomhed, når den anden taler om sig, så vi også bidrager med 30 % kommentarer, og ikke falder for fristelsen til at overtage med ”Ej, det kender jeg også fra dengang jeg gik til spejder og …”

Nyd din Date

Hvordan det end ser ud for dig, så er det vigtigste at dates skal nydes, og ikke gøres til de store Ph.d. afhandlinger. Vi kan få set de film, vi ikke kan få vennerne med ind at se, eller prøve nye restaurationer eller cafeer, eller hvad vi nu foretrækker at lave, og selvom dates selvfølgelig er forbundne med en vis grad af nervøsitet og forventning, så handler de om at møde nye mennesker og se andre an, men også i høj grad om at nyde dit liv og din tid. Derfor er det heller ikke uvæsentligt at kunne sige hurtigt farvel til en, du tydeligt kan mærke ikke er noget for dig – det er bedre at sætte hinanden fri end at skulle sidde igennem en ubehagelig lang aften, hvor irritationen og frustrationen fylder mere end nydelsen fordi ”man ikke kan være bekendt at…” især hvis han ikke lugter særlig godt…

-Du kan se ”Dating in the Dark” på kanal 5 mandag aften kl 21.

-Hvis du vil læse om Eli J. Finkel og Paul W. Eastwick’s undersøgelse, kan du finde den i ”Arbitrary Social Norms Influence Sex Differences in Romantic Selectivity” i Psychological Science, vol. 20, nr. 10, siderne 1290-1295. Okt. 2009

Reklamer

Om Christina Copty

psykoterapeut
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til The Dating Game

  1. Sidsel K siger:

    Jeg så også programmet for et stykke tid siden og tænkte at grunden til man laver sådan et program, må vel være for at bevise, at kærligheden faktisk er blind. Men sådan er virkeligheden ikke, i hvert fald ikke den tv-virkelighed vi møder på kanal 5, og sådan synes jeg faktisk heller ikke det fungerer i den virkelige verden – der hvor kameraet er slukket. Hvor mange gange møder man ikke den gode mand, som bare lige ville være lidt bedre, hvis han ikke havde de grimme sko på, eller den lidt for stramme bukser?
    Men men, der er jo de få gange, hvor jeg sidder overfor manden, der er helt perfekt i mine øjne, og så er det da rart at vide, at der faktisk er nogle ting, jeg kan være bevidst omkring i datingspillet, så jeg forhåbentlig kan komme på nr. 2 date og ikke bliver valgt fra, fordi jeg snakker for meget (hvilket jeg er sikker på jeg gør nogle gange).

  2. Kære Sidsel – Tak for din kommentar. Jeg ønsker dig al mulig held og lykke med “knebene” på første date 😉

Hvad synes du? Skriv gerne en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s